Laagwater

De feiten, de fabels en de valse vlucht na 2018

Door: Louis Bosman – Operational Manager

Laagwater in transportsector, in de binnenvaart, is een beladen begrip. Het smaakt voor velen, vooral voor verladers en eindklanten, naar toeslagen, naar stijgende vervoerskosten. Google de woorden ‘Laagwater’ en ‘nieuws’ en je krijgt al bijna 90.000 hits. ‘Laagwater’ alleen komt zelfs op 832.000 zoekresultaten. Het lijkt een probleem van formaat. En wie in 2003 en 2018 in de transportketen werkzaam was, herinnert zich deze -letterlijke- dieptepunten.

In dit artikel duik ik in 30 jaar waterstanden – de historische feiten – , duid ik de data en ontzenuw de fabels over laagwater. Een artikel dus over definities en het financiële (na)effect van een paar slechte jaren. Hoe een overreactie de (eind)klant tot de dag van vandaag geld kost.

Hoe het begon

Door de jaren heen kwam Excel en later, toen ik al lang manager was, verzorgde ik de upload van de gegevens naar de speciale module op onze website. Sindsdien bezoeken dagelijks tientallen tot honderden bezoekers onze website voor de gegevens van vandaag. En, zo hoor ik regelmatig, voor de historische data. Tot zo ver terug als 2005 bieden we de pegels van Ruhrort, Keulen en Kaub en de gasolieprijs, per dag. Maar mijn trouwe boekje, dat routinemomentje in mijn dag, is altijd gebleven.

Perspectief door data

En al die data, geeft je toch een ander perspectief. Het biedt feiten naast het tumult in de markt, op het journaal en op LinkedIn. Perspectief in de waan van de dag. Want naast mooie plaatjes staan de kranten bol met koppen als: ‘Overstroming verrast automobilist’, ‘Rijn op hoogste stand in 3 jaar’ en ‘Scheepvaart steeds vaker hinder van hoogwater’. En natuurlijk pakken de collega’s van vervoersmodules als transport over weg en spoor het moment gretig aan. Het is tijd voor een modelshift, roepen zij. En geef ze eens ongelijk…om dat te roepen dan.

Want van de inhoud klopt natuurlijk niets.

Incident

Hoogwater is een incident. Een vervelend incident. Toen afgelopen vrijdagnacht heel laat de Maxau ‘eruit’ lag, gingen er natuurlijk alarmbellen af (al zie je zoiets aankomen). Natuurlijk betekent het iets voor onze schippers, onze klanten en hun klanten, voor ketens en terminals.

Zoals het er nu naar uitziet, gaat de Maxau zaterdag einde dag weer open. Gevolgd door de volgende pegels, verder stroomafwaarts. Zo gaat dat. We hebben dan 8 dagen sluiting gehad. Dat is pittig.

Nul

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Maar om het in historisch perspectief te zetten: in 2020 hadden we slechts 1 zo’n dag en in 2019 helemaal geen. 2018, dat was een pechjaar, met 14 dagen stremming bij Maxau, maar ook 2013 en 2011 registreren dan weer een nul. Maxau is natuurlijk maar een voorbeeld. Natuurlijk kijkt ieder naar de pegel relevant voor waar hun klant zich bevindt in het achterland.

Keulen valt er waarschijnlijk morgen (04-02) uit. En zal zondag of maandag weer vrijgegeven worden. Dan noteren we daar max 5 dagen. Historisch gezien een piekje. Want nul in ’20 en ’19. Drie in ’18. Maar tussen ’17 tot ’12 weer alle jaren nul, nakkes, nada, zoals wij dat in Rotterdam zeggen.

Vergelijking

Zo zie je, hoogwater komt en gaat, in plaats van ‘het komt steeds vaker voor’. De Rijn is van een gletsjerrivier meer een regenrivier geworden. En dan schommelt het soms. Het is misschien een gekke vergelijking, maar hopelijk vergeef je het me: het is alsof er een vliegtuigcrash is geweest. Het journaal loopt over van beelden van wrakstukken. Het sentiment is: vliegen is gevaarlijk. En dan is er altijd die oud-piloot, Benno Baksteen heet de man volgens mij heel toepasselijk. Die dan wordt ingevlogen om, heel nuchter, vast te stellen dat vliegen, ondanks het dramatische incident, nog altijd de veiligste vorm van vervoer is.

Conclusie

Mijn conclusie, na 12.000 dagen maal 19 waterstanden? Vervoer over het water is en blijft de groenste en best betaalbare vervoersmodaliteit. En het is betrouwbaar. Tussen 2011 en 2020, in 10 jaar, 3.650 dagen, viel zelfs de Maxau er slechts 31 dagen uit, verspreid door de tijd. Kijk je naar Ruhrort, dan is het zelfs nul in tien jaar. Hoogwaterstremming: incidenten zijn het, in plaats van een tendens. We houden ons graag bij de feiten, zo doen we dat.

Louis Bosman,

Operational Manager
Interrijn

PS De volgende keer, als alles weer lekker vaart zoals altijd, kijken we wat nader naar laagwater. Ik heb de smaak te pakken…

Artikelen

Office

Interrijn:
Scheepmakerij 130
3331 MA Zwijndrecht
+31 (0)78 625 93 99

Inland Shipping:
+31 (0)78 6121390

Floating Storage:
+31 (0)78 6121390

RoRo:
+31 (0)78 6259195

Contactform

Open chat
Need help?
Welcome to Interrijn, we are happy to help you. Send us a message and we will contact you as soon as possible.